Etusivu / Moto2 / Aki Ajon tiimin ”Martinator” tokaisi jo 2-vuotiaana tomerasti äidilleen: ”Ei satuja, vaan moottoripyörätarinoita!” – Nyt hän on maailmanmestari
Jorge Martin. Kuva: Red Bull KTM Ajo

Aki Ajon tiimin ”Martinator” tokaisi jo 2-vuotiaana tomerasti äidilleen: ”Ei satuja, vaan moottoripyörätarinoita!” – Nyt hän on maailmanmestari

Tallipäällikkönä jo kuusi maailmanmestaruutta saavuttanut Aki Ajo on pyrkinyt aina poimimaan riveihinsä intohimoisia ja työtä pelkäämättömiä nuoria kuljettajia. Useimmiten Ajo on saanut sitä, mitä on tilannutkin. Suomalaistallin uusin kiinnitys, tänään 21-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Jorge Martin täyttää taatusti Ajon asettamat kriteerit taidoiltaan, nopeudeltaan ja asenteeltaan.

Martin saavutti viime vuonna Moto3-luokan maailmanmestaruuden tavalla, joka ei jättänyt jossitteluille sijaa: seitsemän voittoa ja kymmenen paalupaikkaa.

Kova, todella kova saldo ja saavutus, kun muistetaan, että nuorukaiselta oli pitkän kauden mittaan vähän joka paikka romuna – ja varsinkin hänen ranteensa.

Martinator-lempinimeä totteleva paalupaikkahirmu on kuitenkin ollut aina sitkeä sissi: periksi ei anneta piiruakaan. Niin, ja tämän kaiken päälle myös vielä varsin määrätietoinen.

Hänen äitinsä Susana Almogueran El Pais-lehdelle kertoma tarina pojastaan kuvaa osuvasti koko kupletin juonta. Lajivalinta paalutettiin jo varsin varhaisessa vaiheessa – pulinat pois!

– Jorge oli 2-vuotias ja tuskin osasi vielä kunnolla kävelläkään. Hän vaati jo silloin, että en kerro hänelle satuja, vaan moottoripyörätarinoita. Ne liittyivät silloin pääosin Yamahaan ja Ducatiin.

Nyt Martin vannoo vain ja ainostaan KTM:n nimeen. Hän debytoi alkavalla kaudella eteläafrikkalaisen Brad Binderin kanssa Moto2-luokassa ja sen KTM:n tehdastiimin Red Bull Ajon väreissä.

Olemme nöyrä perhe.

Martin on kulkenut perheineen pitkän ja kivikkoisen tien tämän saavuttaakseen. Uhrauksia ja suuria sellaisia on tehty puolin ja toisin. Glamour on ollut kaukana ja rahat vähissä.

Jorge Martinin vanhemmat, äiti Susanna ja isä Angel olivat molemmat tyttöminä niihin aikoihin, kun poika läpäisi 14 vuoden iässä Red Bull MotoGP Rookies Cupin äärimmäisen tiheän valintaseulan.

– Se oli silloin ja myös edelleen sen jälkeenkin taloudellisesti äärimmäisen rankkaa aikaa. ”Aasi ei enää lypsänyt” ja rahaa ei yksinkertaisesti ollut. Onneksi koko sukumme auttoi meitä. Hengessä mukana ollut Jorge tosin totesi päättäväisenä jo silloin, että ”joko voitan, tai jään kotiin”. Hän voitti, äiti ihastelee poikansa määrätietoista asennetta ja jatkaa:

– Olemme nöyrä perhe.

Nyt, maailmanmestaruuden ja tehdastiimipaikan myötä Jorge Martin maksaa ”velkaansa” ilomielin takaisin. Koko perheen yhteiset ponnistelut tuovat palkkiona tullessaan jo vähän muutakin, kuin lihaa leivän päälle.

Moto2-luokan vuoden ensimmäiset viralliset yhteistestit ajetaan 20.-22. helmikuuta Jerezin radalla Espanjassa. Sitä ennen Red Bull KTM Ajo-tiimi esittäytyy kauden 2019 kuosissa 12. helmikuuta Itävallassa.

”We are not here to take part. We are here to take over” – tatuointi Jorge Martinin kädessä kertoo kaiken nuorukaisen asenteesta. Kuvakaappaus: Marca/J. A. García

Katso myös

Tuulille vuolaat kehut: ”Kiitos Niki, olet taistelija”

Niki Tuuli hyvästeli sunnuntaina Valenciassa Moto2-luokan malesialaisen Petronas Sprinta Racing-tiimin. Tuulia, 23, odottavat ensi kaudella …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *